marismezulis
Louvre Abu DhabiTwo-channel film installation

A study of the materiality and movement of light in the Abu Dhabi Louvre designed by Jean Nouvel. The enormous dome canopy over the museum filters the desert sunlight to project a mesmerizing ever-changing pattern onto the floor and walls of the pavilions below. Realized several years before the building was complete, the installation transports the viewer into a cinematic dream sequence that gently bends the constraints of physical reality. Beams of light appear to solidify as they sweep towards the foreground and physically emerge from the screen to slide across the floor, showering the viewer with patterns of light from overhead, while a sound field surrounding the image expands the sensation of the space beyond the frame edges.



















Louvre Abu Dhabi, 2009; two channel digital cinema installation, 1:1 aspect, quadrophonic sound; 6'46" loop.

Concept and design by Maris Mezulis. Images by Artefactorylab. Commissioned by Jean Nouvel. Produced by Artefactorylab in collaboration with Ateliers Jean Nouvel. Exhibited in a private view of the Louvre Museum collection (Abu Dhabi), May 2009.

installation film architecture sound light collaboration
Last update 24 Jul 2019